CONDITIO SINE QUA NON

74f5567a1d7bf61ea20afc9ee8fabe48

De dood kwam en zei: berg je knikkers maar op? Sindsdien is het kloppen op dovemans deur, vader hoort ons niet meer. Ondertussen is hij al 365 dagen van het wereldtoneel verdwenen. ‘Ter begraeffenis gebeden’ zag ik zijn naam plots op de kist staan, toen ik er als eerste achter liep: een brandmerk op mijn netvlies. Vader op weg om nooit meer te worden gezien.

Altijd op goede voet gestaan met de Eeuwige Secondewijzer, echter op 23 augustus 2017 door het vuur gegaan, zijn mensenvorm verloren en een ‘zandwinkeltje begonnen’ in het graf van ons moeder. “Moet ik nu echt elke morgen gewassen worden?” had hij nog gevraagd. En met zijn rollator op weg naar de badkamer: “Dan zal ik mij onderweg nog maar wat vuil maken, hé…”

Hier is je leven & daar is je dood, conditio sine qua non. Er is blijkbaar geen andere oplossing, laat staan een betere. Een estafetteloop op weg naar het cruciale doorgeefmoment, waarmee uiteindelijk alles valt of staat: het geheel dat groter moet worden dan de som der delen. Maar wat vader betreft: die is inmiddels alweer van zijn dood aan ’t genezen.