KATER KASKADEE

d5aa0fa6e7d4956c4e970e42b81ff0af

Nog zo’n kat en je hebt een bontjas?
Nee hoor, trap er maar niet in:
er zitten twee vlijmscherpe loerogen achter die zwarte brillenglazen. Hij kan er zelfs een mier mee zien lopen tussen de twee en de vijf meter ver.
Toen hij onlangs moest worden geopereerd, hield hij z’n ogen ver open tijdens de narcose, en kreeg hij ’kunsttranen’ toegediend om ze vochtig te houden.
Er zitten glinsterende sterren van wel 3.000 lichtjaren groot op z’n netvliezen: die van de ’kattenoognevel’ uit het sterrenbeeld ’draak’ of wat dacht je. Schillen afgestoten materie van stervende sterren. Zijn pupillen zijn gaswolken vol licht. Hij ziet daarmee verder dan de Hubble Space Telescope kan reiken.

 

eb0ef395c2f10c365f10e529b692cf8d

 

Ben blind? Je moest hem daar buiten maar eens op wacht zien zitten bij het muizenhol onder de stenen schildpad, in het katerlicht van de vallende avond: ik zie, ik zie wat jij niet ziet!
Nee, allemaal pose. Val dus maar niet in katzwijm voor hem, het zijn gewoon trukken van luie charel. Hij is ‘ooguit’ een beetje moe van de traagzame controletocht door de tuin deze morgen: of Ruig van hiernaast toch weer niet op zijn ligzetel heeft gelegen en er zijn rosse haren op achter heeft gelaten. Of kattin Sia misschien niet is langs geweest met haar fluwelen geurspoor. Nee, er valt met geen letter aan de gelaarsde kat te denken, als je z’n slome voortgang volgt langs de varens & de vijver. Als een kater in de morgendauw, zo voorzichtig.
Ik stuur mijn kat? Het feest is al lang gedaan, als hij daar toekomt. Zèlf gaan, er zit niks anders op. Het zal nog eerder andersom zijn: kat stuurt zijn mens. Asjeblief een paar muizen? Niks daarvan, het beest zit al vol koninginnehapjes & gebakken levertjes, door z’n mensmoeder bereid, soms zelfs tot in ’t holst van de nacht. Bovendien, hij zou er alleen maar mee spelen, je mag er toch niet aan denken?

 

cat_mouse

En eet hij ze toch op, dan gaat hij daarna weer kathalzen op de tapijten. Dus gewoon negeren, doorlopen en alvast die hoed meepakken.