DE KERSTMAN?

classic-painting-gifs-kiszkiloszki-13-5811b14eb7421__605

Het is geweten dat hij in Lapland woont, waar ze elk jaar al vanaf oktober ‘Pikkujoulu’ vieren, wat ‘Kleine Kerst’ betekent. En geen pieten die hem helpen, maar kleine fijne elfjes, ergens op een geheime locatie in de ‘Oorberg’.

original-santa-claus-pre-cola-red-redesign-r-muirhead-art

Aanvankelijk was hij een kruising tussen de Britse Father Christmas en de Sinterklaas uit onze contreien, maar Coco Cola heeft hem een dikke buik doen drinken, ho-ho-ho leren roepen en een rood fluwelen pak aangemeten, in de hoop alzo hun zomerse frisdrank ook aantrekkelijk te kunnen maken in de winter.

p2DHaddon5FH5FSundblom5F05

Sindsdien ziet Bolle de Kerstman er wel een beetje ordi uit, en heeft Godfried Bomans hem ooit ‘een geestelijke zakkenroller’ genoemd, maar dat kan hem allemaal niet deren, hij danst & hij glanst, want intussen is hij alzo wereldberoemd geworden, en dat helpt wel, tot op zekere hoogte.

Dm9AGj.gif

Namelijk, halverwege het luchtruim, alwaar de Kerstman zich een bulderende weg weet te banen tussen de sterren met zijn slee vol pakjes, getrokken door zijn negen vliegende rendieren: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen en…. last but not least: dear deer Rudolph!

a-christmas-moose-will-bullas

En dat maakt veel goed. Vooral Rudolph, the Red-Nosed-Reindeer spreekt tot de ‘betere’ verbeelding: eerst uitgesloten vanwege zijn grote rode neus, die uiteindelijk bij nader inzien juist zo goed van pas bleek te komen tijdens de mistige winternachten, zodat hij de voortrekker mocht worden, en meteen ook het beroemdste rendier ter wereld, want geen kerstman zonder Rudolph!

4cc101e0e5870a9f44f7e63701d5b313

Hoe dan ook, de Kerstman spreekt tot de verbeelding. Ook al lijkt hij soms zélf op een zogenaamd ‘fout cadeau’ waar je uit beleefdheid toch maar blij mee probeert te zijn, even zo goed kan of mag je er onbevangen vrolijk van worden, als je zijn muts opzet. Want ‘ho-ho-ho’ de donkere dagen vragen erom.

Gerhard Glück - Santa Claus 2

Hoe herkenbaar ook, hoed u echter voor namaak, want de ene kerstman is de andere niet. Die rode kerstmanpakken bieden geen enkele garantie, want die zijn inmiddels overal te koop voor geen geld. En ook die beruchte ‘kerstmanroep’ wordt tegenwoordig moeiteloos door Jan & Alleman nagebootst.

6313_600

Deze lijkt alvast uitgesproken verdacht -geen muts op!- alsook deze hieronder met zijn snorharen: de echte onvervalste kerstman heeft altijd botten aan.

5064822807d4a8cb26881fbf71901f37

Maar kom, laat deze toch maar binnen als hij dat echt wil..?