SLIJMJURKEN & BLOOTBROEKEN

il_570xN.1314704302_atl0

-‘Ik ben het langzaamste dier dat er bestaat’, zei de slak.
-‘Ik ben ook heel langzaam’, zei de schildpad.
-‘Maar ik ben veel langzamer’, zei de slak. ‘Veel en veel langzamer. Als ik van hier naar daar ga’ en hij wees naar een grasspriet, niet ver van de plaats waar zij stonden, ‘dan duurt dat oneindig lang.’
-‘Maar ik ga helemaal niet naar daar’, zei de schildpad, ‘Ik sta stil.’ De slak keek hem even donker aan. ‘Ik sta ook stil’, zei hij toen. ‘Alleen sta ik veel langzamer stil dan jij.’
-‘Langzamer dan stilstaan bestaat niet’, zei de schildpad.
-‘O nee? O nee?’ zei de slak met een scherpe stem. ‘Je hebt zeker nog nooit gehoord van haastig stilstaan of schielijk stilstaan?’ ‘Nee’, zei de schildpad.
-‘Dat komt omdat je veel te vlug denkt’, zei de slak.
-‘Ik denk helemaal niet vlug’, zei de schildpad.
-‘Je denkt wel vlug’, zei de slak en hij zwaaide met zijn steeltjes heen en weer. ‘Pardon’, zei hij toen en zat weer doodstil in het gras. ‘Mijn soort stilstaan is in elk geval het langzaamste soort dat er bestaat.’

De schildpad dacht even na en zei toen: ‘Wat jij doet is pochen.’
-‘Pochen?? Pochen??’riep de slak verontwaardigd. ‘Wat is dát voor woord? Dat heb je zeker vlug even verzonnen!’Hij werd vuurrood en er sloeg een warme damp van hem af.
Maar de schildpad draaide zich om en liep langzaam weg.
-‘IJlings’, riep de slak hem nog na. ‘Zo loop je, schildpad. Verschrikkelijk ijlings!’
Maar de schildpad wenste hem niet meer te horen.

Aldus -onder de 35.000 verschillende soorten vanaf anderhalve millimeter klein tot één volle meter groot- de meest slinkse slak ter wereld: die van de Ene, Ware, Onvervalste Toon Tellegen.

6363f653485be7ec1fbc518bdd052779

De slak met haar slakkenhuizeke. De slekke met z’n slekkedop.  Slakske met haar slakkepotteke. En natuurlijk ook, de naaktslak met z’n zonder-iets.
Pissebedden houden van hun slijm en regenwormen van hun uitwerpselen. Mensen, merels, lijsters, eenden, egels, padden, hagedissen en kippen halen ze uit hun huisje om ze op te eten.

griveescargot_shutterstock_161348462_ban

Op 24 mei is het in Frankrijk trouwens Nationale Slakkendag. De Fransen eten er jaarlijks wel 500 miljoen van, gekookt en klaargemaakt met knoflook, een beetje boter en peterselie: ‘Escargot de Bourgogne’, gekweekt in slakkenkwekerijen, waar drie honden continu op ratten & spitsmuizen jagen, omdat die verlekkerd zijn op de lever van de slakken.

DSC_1216-640

De slome slak eet slappe sla, dat zou een tongbreker moeten zijn. Als de slakken kruipen, gaat het spoedig druipen, dat wil graag een waarheid zijn als een koe. En op alle slakken zout leggen, dat is sowieso een barbaarse bezigheid.

source-1

‘Hun huisvesting wordt bewonderd om zijn spiraalvorm, hun traag kruipen beschimpt, hun slijmerig lichaam weerzinwekkend bevonden, maar genuttigd met kruidenboter doen we er ineens niet moeilijk over. Onze relatie met de slak is bijzonder ambivalent. Hoog tijd om dit schitterende dier met de nodige omzichtigheid te benaderen. En wat blijkt: in ons gehaaste leven is de slak met haar beheerste rust en haar stille doorzettingsvermogen uiteindelijk een leerzaam voorbeelddier geworden. Wat wij van slakken leren kunnen’. Florian Werner in zijn boek ‘Slakken’, uitgeverij Van Oorschot.

1611415

Bij nader toezien, inderdaad schitterende dieren en nuttige composteerders. Waar ze ontbreken duurt het jaren langer voordat bladeren vergaan. Ze kunnen zich tot 20 maal uitrekken. Naaktslakken graven zicht tot 1 meter diep in de grond als het wintert. Huisjesslakken & naaktslakken negeren elkaar volkomen. Jonge slakjes hebben bij de geboorte al een huisje, kan het nog schattiger?

images-8

Ze hebben 27000 hoornige rasptandjes. Leggen 400 eitjes per jaar in een holletje in de grond, tijdens telkens een 24-uur durend proces. Kunnen 3 jaar slapen zonder eten bij te warm of te koud. Eten in één dag de helft van hun eigen lichaamsgewicht. De langste steeltjes zijn voor de ogen, de kortere voor voelen & ruiken. Een verloren tentakeltje groeit binnen enkele maanden terug aan.

slakken-5

Slakken zijn dol op komkommer en watermeloen, maar ook goed om weten: ze houden niet van varens, begonia’s, geraniums, lavendel, munt, rozemarijn, salie, tijm en oostindische kers. Kunnen lichte schade aan hun schelp repareren. Leggen in 1 minuut ongeveer 7 cm af, wat in 14 dagen gelijk is aan een afstand van 2 km. Ze zijn mannetje & vrouwtje tegelijk, en bevruchten dus elkaar. Doe het ze allemaal maar eens na!

trigger_happy_tv

“Als je de tijd ergens ziet, zeg hem dan dat hij niet zo moet doorgaan, en als hij vraagt van wie dat niet moet, dan zeg je maar: van mij, de slak. Zeg maar dat ik zijn vijand ben. Ik kan niet meer.”
Hij had nog graag iets verschrikkelijk beledigend over de tijd willen zeggen, maar hij wist niets geschikt te bedenken.
“Al ging hij desnoods alleen maar wat langzamer” zei de slak, “maar zoals nu…dat is toch heel erg?”
Aldus nog eens die slinkse slak van Toon Tellegen.

kairos-chronos

Slekken 2